2020? Vítejte na nových stránkách

Po letech útlumu přichází na archetypal.cz oživení – nová podoba přináší svého druhu restart. Takže co že to tu vlastně máme?

Nebudeme vás už nikde dál otravovat zbytečnými řečmi, takže si pojďme říct všechno ve zkratce rovnou teď a tady – a průběhem času to tu budeme doplňovat a upřesňovat.

Vhledy oděné do rozličných útvarů

Cílem spolku Archetypal je v teorii i v praxi podporovat v česky mluvícím prostředí představivost, schopnost kriticky myslet a nahlížet věci ze široké škály perspektiv, a prohlubovat porozumění, empatii a respekt.

O to se snažíme tím, že vybíráme – a vy sami taky můžete doporučovat – výživné překlady různých příchutí, které se ale všechny s klidným svědomím dají doporučit ke konzumaci a budou vítaným obohacením běžně dostupné diety.

Spolek Archetypal

Kniha zatracených
Kniha zatracených

Začalo to jako mé amatérské překlady na vlastním blogu, postupem času se z toho vyvinul drobný spolek, kde se na aktivitě podílelo víc lidí, kteří postupně připlouvali a odplouvali.

Po deseti letech máme pestrou základnu hotových i vznikajících „pořadů“ (všeho druhu, úplně jak Netflix, jen zadara, aby si to mohli dopřát všichni), několik knih ke stažení, máme domluvených několik autorů, máme hotový překlad knihy Ishmael, na kterou by mělo jít koupit práva teď na jaře, a na kterou vedle překladu máme i nástřel na obálku… to všechno stále zcela amatérsky.

Plánovaný přebal Ishmaela v podobě staré dvacetikoruny
Plánovaný přebal Ishmaela v podobě staré dvacetikoruny

V tuto chvíli pod hlavičkou spolku připravujeme osvětové aktivity v podobách, jaké se dají řešit asynchronně a od jakékoliv použitelné obrazovky – všechno se děje online, a tak by to ideálně mělo i zůstat. Ale dalo by se toho v tomto duchu zvládnout podstatně víc, a dalo by se naše aktivity rozšířit i do fyzické reality, když se nám podaří zajistit, že budeme moci důstojně platit lidi, kteří se tak budou moci soustředit na práci – a to ideálně nejen na dílech, která mohou být zisková. Trochu Patreon a trochu Kickstarter (nebo Startovač).

Doteď jsme fungovali dobrovolně a z členských příspěvků, střídavě z nadšení, ze smyslu pro povinnost a – přiznáváme – z touhy po chvále a slávě.

Nicméně s dostatečně nadšenými příznivci a spolupracovníky ( ⊂(◉‿◉)つ mrk mrk) bychom postupně mohli rozšířit působení i do oblastí, kde se bez placení za kvalitní lidskou práci neobejdeme. Odměnou nám za to bude vzdělanější, přemýšlivější společnost, která bude ochotná a schopná si věci představit různými způsoby.

Bez reklam

Nenajdete tu nikdy nikde žádné reklamy – maximálně se možná někdy setkáte s decentně podanou informací, že daný obsah byl někým sponzorován.

Reklamy ale nechceme – netvoříme tu žádnou farmu na content, a obecně se nemáme v úmyslu nechat jakkoliv koupit.

Stejně tak nechceme vyskakovací okna a podobné obtěžování, a nebudeme hrnout pořád nové nesmysly na sociálních sítích, abychom k sobě dostali co nejvíc lidí.

Nepotřebujeme se podbízet.

Ti, kdo by nejvíc potřebovali číst, by za to stejně nikdy platit nechtěli – můžeme jen doufat, že zadarmo dostupné, nejlépe i načtené, si naše překlady i do těchto myslí cestu najdou – a přístup k překladům díla pod otevřenou licencí nebo se souhlasem autora stejně nemůže být placený.

Takže zbývají členské příspěvky a dary lidí, kteří vidí, co tu vzniká – jako u mnoha dalších webů, které u nás v době internetové začaly fungovat. Taky posíláte stovku sem a stovku tam několika webovým redakcím, které to (doopravdy) myslí upřímně? Hlásíme se jako další do fronty. Nebo vlastně ne, když už v ní deset let stojíme – ale schválně to, trochu k vlastní nevýhodě, nedáváme příliš okatě najevo…

Zdarma pro všechny studenty i absolventy Vysoké školy života

(pokud to jde)

Ilustrovaná kniha argumentačních klamů

Překlady dáváme k dispozici zdarma, zvlášť ty, které jsou pod otevřenou licencí, protože to ani jinak nejde. Chceme, aby se u nás k zásadním tématům a obrazům mohli dostat všichni – i kdyby za ně zaplatili jen někteří, ať už penězi nebo pozorností. Nicméně v budoucnu, když se naskytne třeba kniha, kterou je třeba regulérně vydat, tedy zakoupit práva, tisknout, skladovat, dopravovat, bude dostupná za férovou cenu.

Metody racionality - nedokončený čínský návrh
Harry Potter – nedokončený čínský návrh

Konec konců jako neziskovka – ale i jako lidé žijící ve společnosti, pro jejíž úspěch (a tím i náš vlastní) jsou kriticky důležité skutečné vzdělání a etické hodnoty ostatních – chceme přece bezesporu podpořit dostupnost kvalitních výukových materiálů i pro všechny studenty Vysoké školy života.

Věříme, že si všimnete, o co se pokoušíme, a budete naši práci podporovat a sdílet.

Osobní údaje

Vaše osobní údaje, pokud po vás vůbec nějaké chceme, jsou tak v bezpečí, jak jen je to dnes u velkých cloudových firem (Google, Microsoft, Amazon) možné – protože u těchto firem jsou všechna data – a pokud jste se tu někdy přihlásili, v administraci těchto stránek sami kdykoliv můžete požádat o smazání, aby GDPR bylo učiněno zadost.

Budoucnost

Měli bychom se dopracovat do situace, kdy budeme jako příspěvková společnost (podobně jako Česká televize) a z příspěvků budeme financovat překlady naší výživné směsi a práce s tím spojené tak, abychom dokázali dát důstojné peníze překladatelům, redaktorům, ilustrátorům a všem dalším, kteří by k naší plošně osvětové činnosti přispívali, a které bychom si s našimi teoretickými fondy určitě mohli dovolit.

Jinými slovy, staneme-li se obětí nějaké filantropie, odvděčíme se za to všem česky mluvícím lidem volně dostupnými (pokud možno) překlady zásadního, zdravý přístup k realitě formujícího obsahu, které v naší společnosti budou probouzet potupně zašlý osvícenský potenciál a pomáhat při vystopování nového příběhu, který jako civilizace potřebujeme osedlat naléhavěji, než jsme ještě nedávno čekali.

Ale zrovna tak nás potěšíte, když začnete z našich zdrojů pravidelně čerpat a osvěžovat i další lidi, když se přidáte k nám do spolku, nebo když využijete způsoby, jak k činnosti spolku přispívat – není to zdaleka jen překládání, nicméně s dobrou redakcí i překladatel-nováček může s trochu trpělivosti vytvořit důstojné dílo. Staňte se členem, nebolí to, a pomůžete nám vychytat celý proces, než se s žádostmi o členství spustí lavina…

Nebo si na nás vzpomeňte darem na náš transparentní účet, když si uvědomíte, jak slova z našich zurčivých pramenů ovlivnila vás a lidi kolem vás.