Otevíráme

Archetypal je otevřená nezisková organizace, kde Vám v tuto chvíli nabízíme smysluplné čtení a další smyslové prožitky bez omezení na téma či žánr. Vedle toho připravujeme ‚vydavatelství nového věku‘, zkoumající a využívající naplno dnešních možností – svoboda v práci, creative commons, open source, crowdfunding, crowdsourcing

Jestli umíte a baví Vás pracovat se slovy a (ne)smysly, a občas u klávesnice nemáte co dělat, přidejte se k nám a pojďte spolu s námi zpřístupňovat zásadní myšlenky novým způsobem. Ale jestli se spokojíte s možností si občas přečíst něco, co vás skutečně změní, přidejte se taky.

Budeme rádi, když o nás řeknete přátelům – jak těm, kteří mají rádi věci s přesahy, tak těm, kteří projevují slabost pro napomáhání potřebným dobrým věcem.

O našem záměru a motivaci se můžete víc dozvědět níže.

Tento text je rozpracovaný a postupně se vyvíjí, stejně jako všechno nejen na těchto stránkách.

Žijeme ve 21. století a máme možnosti, o kterých se před čtvrt stoletím nikomu ani nesnilo. Máme internet, který už dávno zcela prorostl až do základů fungování naší společnosti. Ten nám dává možnost bez dalších nákladů spolupracovat a sdílet. Máme chytré telefony, tablety a čtečky elektronických knih, a konec konců i počítače a notebooky, a ze všech těchto zařízení dnes můžeme elektronický obsah konzumovat. Možnostmi konzumovat jsme tedy doslova zahlceni.

Z pestré palety čtiva je ale potřeba si nějaké vybrat. Máme možnost volby toho, co číst – něco, čím stojí za to se zabývat, něco, co není jen výplň, která nezanechá stopu. Musíme zajistit, aby to bylo česky, a musíme zajistit, aby se to dostalo ke čtenáři.

Pod hlavičkou Archetypal k problému „jak dlouhodobě dodávat kvalitní a smysluplný obsah“ přistupujeme z perspektivy dnešních možností – mimo jiné za využití práce původně pasivních čtenářů (crowdsourcing) a spolufinancování (crowdfunding). Nezanedbatelnou věcí je také dostupnost textů, které nejsou zatížené nutností platit za autorská práva, nebo je jejich autor v zájmu dalšího šíření svých myšlenek a/nebo zvýšení prodejů ochotný dát ke zveřejnění překladu svolení.

Organizace jako je Archetypal nemůže fungovat bez účasti zapojení. Proto zanedlouho otevřeme členství v občanském sdružení Archetypal všem, a kdokoliv tak bude moci přiložit ruku k dílu.
Do té doby jste zváni číst si hotové překlady, posílat nám své nápady, náměty na překlady nebo i hotové překlady, připomínky, a samozřejmě nezapomeňte sledovat naše stránky, ať se dozvíte o nových překladech a událostech.